Home » Behandelingen

Wat doet een tandarts? Overzicht tandartsbehandelingen

In de tandheelkunde zijn er verschillende tandheelkundige disciplines en behandelingen. Hieronder ziet u een overzicht van de meest voorkomende tandartsbehandelingen.

Tip: wist u dat de meeste tandartsbehandelingen gedekt worden met een aanvullende tandartsverzekering?

Angstbehandeling

Mondgezondheid wordt algemeen beschouwd als een van de belangrijkste aspecten van onze algehele gezondheid. Maar misschien net zo wijdverbreid is de angst voor de tandarts, de zogeheten tandarts angst. 

Maar voor sommige mensen kan deze angst de vorm aannemen van dentofobie (ook wel odontofobie genoemd). Net als andere fobieën wordt deze gedefinieerd als een extreme of irrationele angst voor voorwerpen, situaties of mensen – in dit geval is dentofobie de extreme angst om naar de tandarts te gaan.

Wij hebben een overzicht gemaakt van tandartsen die gespecialiseerd zijn in angstbehandeling en die u willen helpen om een punt te bereiken waarop uw angsten u er niet langer van weerhouden om de mondzorg te krijgen die u nodig heeft.

Brug

Als u tanden of kiezen mist, kan uw tandarts de openingen in uw glimlach dichten – of overbruggen – met tandheelkundige bruggen. Een tandheelkundige brug bestaat uit een kunstgebit (een pontium) dat op zijn plaats wordt gehouden door de abutment-tanden aan weerszijden van de opening. Hoewel pontics van verschillende materialen gemaakt kunnen worden, zoals goud, worden ze meestal van porselein gemaakt om esthetisch op te gaan in uw natuurlijke tanden.

Bruggen maken al sinds het begin van de vorige eeuw deel uit van de moderne tandheelkunde en waren vóór het gebruik van implantaten de methode bij uitstek om tanden te vervangen. Brugtechnologie is nog steeds levensvatbaar en daarom zullen we wat basisinformatie met u delen en de voordelen (in bepaalde gevallen) bespreken die bruggen kunnen bieden ten opzichte van tandheelkundige implantaten. Tandheelkundige implantaten zijn nu voor de meeste tandartsen de methode bij uitstek om ontbrekende tanden te herstellen.

Chirurgische ingrepen

Wanneer een tandarts een tandheelkundige chirurgische ingreep ter sprake brengt, wordt dit door de patiënt vaak met paniek en angst ontvangen. Het idee bestaat dat tandheelkundige chirurgie een pijnlijke en dure ingreep is. Wat veel patiënten zich echter niet realiseren, is dat kaakchirurgie heel gebruikelijk is en ingrepen omvat die aandoeningen aanpakken die veel mensen hebben en waaraan zij lijden. Elke patiënt is anders en elk geval wordt dienovereenkomstig behandeld. Tandheelkundige chirurgie wordt meestal als een poliklinische ingreep beschouwd en patiënten kunnen over het algemeen binnen een paar dagen hun normale activiteiten hervatten. Daarnaast zijn er verschillende soorten chirurgische ingrepen die een tandheelkundige arts kan uitvoeren.

Cosmetische tandheelkunde

Als uw tanden verkleurd, versleten, afgebroken, verkeerd uitgelijnd, misvormd zijn of als er spleetjes tussen zitten, kan moderne cosmetische tandheelkunde u een betere glimlach geven. Een “smile makeover” verbetert het uiterlijk van uw glimlach door middel van een of meer cosmetische tandheelkundige procedures. Op DentalGuide vindt u informatie over de verschillende soorten cosmetische tandheelkundige procedures die beschikbaar zijn.

Facings

Porseleinen facings zijn ultradunne, op maat gemaakte facings die op uw tanden worden aangebracht. De procedure voor facings is eenvoudig en comfortabel en duurt soms maar twee afspraken. Facings zijn gemaakt van porselein en zijn een geweldige manier om uw voortanden er beter uit te laten zien. U kunt uw tanden witter maken, ruimtes dichten en gemakkelijk en betaalbaar een prachtige glimlach creëren.

Facings kunnen worden gebruikt om kleine spleetjes tussen de voortanden te corrigeren, of om slecht gevormde of enigszins scheve tanden te corrigeren.

Gebitsreiniging

Een gebitsreiniging door een mondhygiënist of andere tandheelkundige is een 30 tot 60 minuten durende procedure die belangrijk is om het tandvlees en de tanden schoon te houden. Door tandartsangst en -fobieën zijn veel mensen bang voor een gebitsreiniging of gaan ze deze zelfs helemaal uit de weg, wat schadelijke gevolgen kan hebben voor het gebit. Als patiënten weten wat ze kunnen verwachten als ze hun gebit bij de tandarts laten reinigen, kunnen ze een stressvrije ervaring hebben.

Implantaten

Tandheelkundige implantologie is een procedure waarbij tandwortels worden vervangen door metalen, schroefachtige palen (implantaten) en waarbij beschadigde of ontbrekende tanden worden vervangen door kunsttanden die er net zo uitzien en net zo werken als echte tanden. Tandheelkundige implantaatchirurgie kan een welkom alternatief bieden voor een kunstgebit of brugwerk dat niet goed past en kan een optie zijn wanneer een gebrek aan natuurlijke tandwortels het niet mogelijk maakt een kunstgebit of brugwerk te plaatsen.

Tandheelkundige implantaten kunnen worden gebruikt om een enkele tand, meerdere tanden of alle tanden te vervangen. Het doel van tandvervanging in de tandheelkunde is om zowel de functie als de esthetiek te herstellen.

Kaakgewrichtsbehandelingen

Als uw kaken pijn doen of als u een klikkend of knallend geluid hoort wanneer u uw mond opent, hebt u misschien last van een kaakgewricht aandoening. problemen met het kaakgewricht komen vooral voor bij jonge vrouwen en kunnen leiden tot een aantal symptomen die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben. Tandheelkundige zorg voor een kaakgewrichtsaandoeningkan u helpen de symptomen te beheersen en uw vermogen om normaal te kauwen te verbeteren.

Klikgebit

Een klikgebit is een type prothese dat wordt ondersteund door en bevestigd aan tandheelkundige implantaten, in tegenstelling tot een gewone prothese (kunstgebit) die op het tandvlees rust. Bij een implantaat gedragen prothese “klikt” de prothese vast op uw kaak. Vandaar de naam klikgebit. De prothese kan door een patiënt of arts worden verwijderd voor reiniging en verzorging.

Kunstgebit - Gedeeltelijk

Gedeeltelijke gebitsprotheses (kunstgebit) worden gebruikt als u nog enkele gezonde tanden over hebt. Deze prothesen worden vaak om de overgebleven gezonde tanden vastgeklikt. Deze klemmen kunnen zichtbaar zijn als u praat, maar kunnen van tandkleurig materiaal zijn gemaakt.

Kunstgebit - Volledig

Een volledig kunstgebit wordt gebruikt als u al uw tanden bent kwijtgeraakt, wat het gevolg kan zijn van een verwonding, infectie, parodontitis of een andere medische aandoening. Deze kunsttanden worden bevestigd op een plaat die tegen uw tandvlees zit. De platen en het tandvleesbeslag – dat gemaakt kan zijn van metaal of van een soort acryl dat bij de kleur van uw tandvlees past – zijn meestal niet zichtbaar voor anderen.

Kroon

Een kroon is in feite een kapje voor een beschadigde tand of kies. Hij kan van verschillende materialen gemaakt zijn, waaronder metaal of porselein. Misschien heeft u een kroon over een kies die zelden te zien is, behalve wanneer u breed geeuwt, of misschien heeft u kronen op uw voortanden die speciaal ontworpen zijn om bij uw andere tanden te passen.

Preventieve tandheelkunde

Preventieve tandheelkundige zorg is essentieel om uw gebit gedurende uw hele leven gezond te houden. Maar het gaat verder dan dat. Een goede mondgezondheid kan ook van invloed zijn op uw algehele gezondheid. Wat is preventieve tandheelkunde, wat zijn de voordelen en welke tandartsverzekering dekt u voor preventieve zorg?

Röntgenfoto’s

Tandheelkundige röntgenfoto’s (röntgenfoto’s) zijn afbeeldingen van uw gebit die uw tandarts gebruikt om de gezondheid van uw mond te beoordelen. Deze röntgenstralen worden gebruikt met een laag stralingsniveau om beelden te maken van de binnenkant van uw tanden en tandvlees. Dit kan uw tandarts helpen bij het identificeren van problemen, zoals gaatjes, tandbederf en geïmpacteerde tanden. Tandheelkundige röntgenfoto’s lijken misschien ingewikkeld, maar het zijn eigenlijk heel gewone hulpmiddelen die net zo belangrijk zijn als uw gebitsreinigingen. Tandheelkundige röntgenfoto’s worden meestal jaarlijks gemaakt. Ze kunnen vaker plaatsvinden als uw tandarts de voortgang van een tandheelkundig probleem of behandeling volgt.

Tanden Bleken

Tanden bleken is de laatste jaren enorm toegenomen qua populariteit. Iedereen wil een stralende lach en er zijn heel wat verschillende manieren om tanden te bleken.

Als u uw opties overweegt en probeert te beslissen of u uw tanden thuis wilt bleken (of bij een salon) of uw tanden professioneel wilt laten bleken door een tandarts, denk dan ook aan de eventuele risico’s wanneer u het zelf probeert.

Hoewel sommige mensen met thuisproducten een behoorlijk resultaat kunnen bereiken, zijn de voordelen van professioneel tanden bleken talrijk en zijn er enkele belangrijke gezondheidsrisico’s verbonden aan het gebruik van thuisproducten voor het bleken van tanden. Uw gebit is een kostbaar goed en u wilt deze niet onnodig beschadigen.

Professioneel tanden bleken kan alleen bij een tandarts. Laat u zich daarom goed adviseren door uw tandarts wanneer u uw tanden wilt laten bleken. Tand-whitening is namelijk niet altijd geschikt voor iedereen.

Periodieke Tandartscontrole

Tanden bleken is de laatste jaren enorm toegenomen qua populariteit. Iedereen wil een stralende lach en er zijn heel wat verschillende manieren om tanden te bleken.

Als u uw opties overweegt en probeert te beslissen of u uw tanden thuis wilt bleken (of bij een salon) of uw tanden professioneel wilt laten bleken door een tandarts, denk dan ook aan de eventuele risico’s wanneer u het zelf probeert.

Hoewel sommige mensen met thuisproducten een behoorlijk resultaat kunnen bereiken, zijn de voordelen van professioneel tanden bleken talrijk en zijn er enkele belangrijke gezondheidsrisico’s verbonden aan het gebruik van thuisproducten voor het bleken van tanden. Uw gebit is een kostbaar goed en u wilt deze niet onnodig beschadigen.

Professioneel tanden bleken kan alleen bij een tandarts. Laat u zich daarom goed adviseren door uw tandarts wanneer u uw tanden wilt laten bleken. Tand-whitening is namelijk niet altijd geschikt voor iedereen.

Tanden en Kiezen trekken

Het trekken van een tand of kies is soms noodzakelijk. Hoewel blijvende tanden bedoeld zijn om een leven lang mee te gaan, zijn er een aantal redenen waarom het trekken van tanden nodig kan zijn. Een veel voorkomende reden is een tand die door trauma of tandbederf te erg beschadigd is om nog te kunnen worden hersteld. Andere redenen zijn onder meer: een overvolle mond, waarbij een tand of kies verwijderd moet worden zodat het gebit voorbereid kan worden voor orthodontie.

Tandvleesbehandelingen

Tandvleesaandoeningen (parodontitis) worden op verschillende manieren behandeld, afhankelijk van het stadium van de ziekte, hoe u op eerdere behandelingen hebt gereageerd en uw algemene gezondheid. Na een grondige parodontale evaluatie worden aanbevelingen gedaan voor behandelingen die variëren van niet-chirurgische tandvleesbehandelingen tot chirurgische tandvleesbehandelingen. Niet-chirurgische benaderingen bestrijden de groei van bacteriën. Chirurgische procedures herstellen de weefsels die de tanden omringen en ondersteunen. De tandarts of mondhygiënist legt na de analyse uit wat voor tandvleesbehandeling u nodig heeft.

Vullingen

Om een gaatje te behandelen verwijdert uw tandarts het rotte gedeelte van de tand en “vult” vervolgens het gedeelte van de tand waar het rotte materiaal ooit zat.

Vullingen worden ook gebruikt om gebarsten of gebroken tanden en kiezen die door verkeerd gebruik zijn afgesleten (bijvoorbeeld door nagelbijten of tandenknarsen) te repareren.

Wortelkanaalbehandeling

Een wortelkanaalbehandeling is een van de meest voorkomende tandheelkundige ingrepen, waarvan er jaarlijks meer dan 14 miljoen worden uitgevoerd. Deze eenvoudige behandeling kan uw natuurlijke tanden redden en voorkomen dat u tandheelkundige implantaten of bruggen nodig heeft.

In het centrum van uw tand bevindt zich iets dat “pulpa” wordt genoemd. De pulpa is een verzameling bloedvaten die helpt bij de opbouw van de omliggende tand. Infectie van de pulpa kan worden veroorzaakt door trauma aan de tand, diep tandbederf, scheurtjes, splinters of herhaalde tandheelkundige ingrepen. Symptomen van de infectie zijn een zichtbare verwonding of zwelling van de tand, gevoeligheid voor temperatuur of hevige pijn in de tand en het tandvlees.

Tandartsen vergelijken Tandarts nodig?

Bent u op zoek naar een nieuwe tandarts? Maak gebruik van onze tandarts vergelijker en bekijk de beoordelingen van andere bezoekers