Uitleg over de Wortelkanaalbehandeling

De wortelkanaalbehandeling is een tandheelkundige behandeling die wordt gebruikt wanneer u een wortelkanaalontsteking heeft. Dit is een tand of kies die ernstig is aangetast door tandbederf. Door middel van een wortelkanaalbehandeling kunt u deze herstellen en redden.

Heeft u een wortelkanaalbehandeling nodig? Vind direct een tandarts in de buurt.

Wat is een wortelkanaalbehandeling

Een wortelkanaalbehandeling is een veel voorkomende endodontische behandeling die een tand redt wanneer de zenuwen zijn aangetast door tandbederf of infectie. Tijdens de procedure verwijderen we de pulpa en het geïnfecteerde, of dode, weefsel. Wortelkanaalbehandelingen zijn zeer succesvol en het voorkeursalternatief voor het verwijderen van een ongezonde tand of kies. Een wortelkanaalbehandeling wordt doorgaans uitgevoerd door de tandarts of endodontoloog. Een endodontoloog is een tandarts die is opgeleid om een wortelkanaalbehandling uit te voeren. De endodontist is gespecialiseerd in de oorzaken, diagnose, preventie en behandeling van ziekten en letsels van de tandpulpa. De pijn die is ontstaan door een wortelkanaalontsteking gaat niet uit zichzelf weg, waardoor een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk is. Als de ontsteking niet wordt behandeld, breidt deze zich uit naar andere tanden en andere delen van uw lichaam. Uw tand of kies kan zwart of geel worden en u loopt een groter risico op verhoogde symptomen, zoals pijn. De keuze van het type tandarts hangt tot op zekere hoogte af van de moeilijkheidsgraad van de wortelkanaalbehandeling die voor uw specifieke tand nodig is en van de mate waarin de algemene tandarts zich comfortabel voelt bij het werken aan uw tand. De tandarts in uw praktijk zal met u bespreken wie in uw specifieke geval het meest geschikt is om de werkzaamheden uit te voeren.

Wordt uitgevoerd door:

Tandarts | Endodontoloog

UItleg over de Wortelkanaalbehandeling

Hieronder hebben wij informatie en veel gestelde vragen over de wortelkanaalbehandeling voor u op een rijtje gezet

Mogelijke oorzaken van wortelkanaalonstekingen

Een wortelkanaalbehandeling is nodig wanneer uw wortelkanaal is ontstoken. De ontsteking zorgt voor (veel) pijn en gaat niet uit zichzelf weg. Een wortelkanaalbehandeling is hierdoor noodzakelijk.

Veel voorkomende oorzaken van wortelkanaalontstekingen zijn onder andere:

  • Tandbederf (gaatjes) dat zich onder de glazuurlaag en in de pulpkamer verspreidt.
  • Schade aan het gebit, zoals splinters en barsten, waardoor de binnenste laag van uw tand bloot komt te liggen en schadelijke bacteriën naar binnen kunnen.
  • Trauma aan het gebit, zelfs als er geen zichtbare tekenen zijn.
  • Herhaalde tandheelkundige behandelingen van een tand.

Symptomen - Heb ik een wortelkanaalbehandeling nodig?

Er zijn symptomen waarbij het mogelijk is dat u een wortelkanaalbehandeling nodig heeft, waaronder;

  • Hevige kiespijn bij kauwen of het uitoefenen van druk
  • Langdurige gevoeligheid (pijn) voor warme of koude temperaturen (nadat de warmte of kou is weggehaald)
  • Verkleuring (donker worden) van de tand
  • Zwelling en gevoeligheid van nabijgelegen tandvlees
  • Een hardnekkig of terugkerend puistje op het tandvlees

Het is niet vanzelfsprekend dat u een wortelkanaalbehandeling nodig heeft wanneer u deze symptomen heeft, soms zijn er zelfs helemaal geen symptomen.

Een tandarts of endodontoloog kan bepalen of de behandeling nodig is.

hoe verloopt de behandeling

Dit is een algemene beschrijving van een wortelkanaalbehandeling. De exacte details en specifieke procedures verschillen per tandartspraktijk

De eerste stap in de procedure is het maken van een röntgenfoto om de vorm van de wortelkanalen te zien en te bepalen of er tekenen van infectie in het omliggende bot zijn. Uw tandarts of endodontoloog zal vervolgens plaatselijke verdoving gebruiken om het gebied bij de tand te verdoven. Verdoving is eigenlijk niet nodig, omdat de zenuw dood is, maar de meeste tandartsen verdoven het gebied toch om de patiënt meer ontspannen en op zijn gemak te stellen. Hierdoor is een wortelkanaalbehandeling na het indienen van een verdoving vrijwel pijnloos.

Om het gebied tijdens de behandeling droog en vrij van speeksel te houden, plaatst de tandarts vervolgens een rubberdam (een vel rubber) rond de tand.

Vervolgens wordt er een gaatje in de tand geboord. Het tandpulpa wordt, samen met bacteriën en aanverwante resten, uit de tand verwijderd. Het schoonmaken wordt over het algemeen gedaan met wortelkanaalvijlen. Een reeks van deze vijlen met een toenemende diameter wordt vervolgens in het boorgat geplaatst en over de gehele lengte van de tand aangebracht om de zijkanten van de wortelkanalen te schrapen en te schrobben. Water of natriumhypochloriet wordt regelmatig gebruikt om het vuil weg te spoelen.

De laatste stap kan een verdere restauratie van de tand zijn. Omdat een tand of kies die wortelkanaalbehandeling nodig heeft vaak een grote vulling, veel tandbederf of andere zwakke plekken heeft, moet er vaak een kroon of brug en stift of andere restauratie op de tand of kies worden geplaatst om deze te beschermen, te voorkomen dat deze afbreekt en weer volledig te laten functioneren. 

Uw tandarts zal de noodzaak van eventuele aanvullende tandheelkundige werkzaamheden met u bespreken.

Is de behandeling pijnlijk?

Een wortelkanaalbehandeling is een ingrijpende tandheelkundige ingreep. U kunt dus een licht ongemak ervaren, net als bij een tandvulling.

Het hoeft echter niet pijnlijk te zijn. De tandarts dient een algemene verdoving toe waardoor de gehele procedure vrijwel pijnloos is.

Als de verdoving is uitgewerkt, kunt u zich thuis wat ongemakkelijk voelen. U kunt de pijn verzachten met vrij verkrijgbare pijnstillers.

De echte pijn komt door het niet laten behandelen.

Een onbehandelde ontstoken tand kan ondraaglijke pijn veroorzaken en resulteren in een noodwortelkanaalbehandeling, wat veel duurder is.

Wanneer uw tandarts heeft aangegeven dat u een wortelkanaalbehandeling nodig heeft, stel deze dan niet uit.

Hoelang duurt een wortelkanaalbehandeling

De gemiddelde wortelkanaalbehandeling duurt 30 tot 60 minuten. Meer complexe gevallen kunnen ongeveer 90 minuten duren.

Voor een wortelkanaalbehandeling zijn meestal één of twee afspraken nodig.

Na de behandeling - Genezing

De eerste dagen na de behandeling kan de tand gevoelig aanvoelen door een natuurlijke weefselontsteking, vooral als er vóór de procedure sprake was van pijn of infectie. Deze gevoeligheid of dit ongemak kan meestal worden bestreden met pijnstillers die zonder recept verkrijgbaar zijn. De meeste patiënten kunnen hun normale activiteiten de volgende dag al hervatten.

Probeer daarnaast zo min mogelijk op de herstelde tand of kies te kauwen en poets/flos zoals u gewend bent.

De tandarts zal u uitgebreid vertellen wat u wel en niet kunt doen na de behandeling. Wellicht moet u namelijk terug voor het plaatsen van bijvoorbeeld een kroon of een vulling.

Hoeveel kost een wortelkanaalbehandeling

Wortelkanaalbehandeling is een veel voorkomende endodontische behandeling die een tand redt wanneer de zenuwen zijn aangetast door tandbederf of infectie. Tijdens de procedure verwijderen we de pulpa en het geïnfecteerde, of dode, weefsel. Nadat we de ruimte hebben gedesinfecteerd, maken we deze schoon en dichten we deze af, zodat de tand weer volledig functioneert. Wortelkanaalbehandelingen zijn zeer succesvol en het voorkeursalternatief voor het verwijderen van een ongezonde tand of kies.

Zorgverzekering en vergoeding behandeling

Wordt de wortelkanaalbehandeling vergoedt door uw verzekering? Dan is het mogelijk dat de behandeling gedeeltelijk of zelfs volledig wordt vergoed. Echter hangt dit van uw zorgverzekering af. Heeft u bijvoorbeeld een aanvullende tandverzekering in uw polis?
Neem daarom voor de zekerheid contact op met uw zorgverzekeraar.

Tandartsen vergelijken Wortelkanaalbehandeling nodig?

Heeft u een tandarts nodig voor een wortelkanaalbehandeling? Gebruik dan onze tandarts vergelijker en bekijk de ervaringen van andere bezoekers die een wortelkanaalbehandeling hebben gehad. 

Wortelkanaalbehandeling per stad:

Wortelkanaalbehandeling Amsterdam | Wortelkanaalbehandeling Den haag | Wortelkanaalbehandeling Rotterdam